Stewia do pieczenia ciast

Większość osób uwielbia ciasta i ciasteczka, ale powstrzymuje się przed ich jedzeniem ze względu na chęć zachowania szczupłej figury. Jednak jeśli podczas ich robienia zastosuje się stewię zamiast cukru będą miała znacznie mniej kalorii.

Dzięki stewii można robić zdrowsze desery, napoje czy ciasta. Okazuje się, że istnieje wiele przepisów, w których pojawia się ten naturalny słodzik. Wypieki ze stewią wyglądają i smakują naprawdę doskonale. Warto przekonać się o tym samodzielnie próbują przepis na swoje ulubione ciasto. Poniżej kilka propozycji.

Muffiny ze stewią

Składniki:

– 30 dag mąki (najlepiej pełnoziarnistej)

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– jajko

– szklanka mleka (chudego)

– 2 łyżeczki suszonych i zmiksowanych liści stewii

– 3 łyżki oleju

Sposób wykonania: mąkę łączymy z proszkiem do pieczenie i dodajemy pozostałe składniki, a następnie wszystko dobrze miksujemy. Foremki na muffinki smarujemy olejem i do każdej dajemy około 2 łyżki ciasta. Wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC. Z pewnością podczas pieczenia ważne jest właściwe dawkowanie stewii, bo jest ona naprawdę bardzo słodka.

Sernik ze stewią

Składniki na spód:

– 35 dag mąki

– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 jajka

– 1/4 łyżeczki stewii

– 5 dag masła

– 4 łyżki jogurtu

Składniki na masę serową:

– 70 dag twarogu (chudego)

– 3 jajka

– łyżeczka stewii

– łyżeczka proszku do pieczenia

– budyń (bez cukru)

– aromat

Sposób przygotowania: najpierw należy zrobić ciasto i nieco mniej niż pół włożyć do zamrażalnika. Resztę trzeba rozwałkować, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 10 minut. Następnie ucieramy ser z żółtkami, stewią, budyniem, proszkiem do pieczenia i aromatem. Osobno należy ubić białka i wszystko wymieszać delikatnie. Wykładamy masę serową na wcześniej przygotowany spód i ścieramy na górę zamrożone ciasto. Następnie pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180oC. Sernik smakuje najlepiej, jeśli po wystudzenie wstawi się go na jakiś czas do lodówki.

Stewia może być też dobrym dodatkiem do biszkoptu, szarlotki, ciasteczek owsianych czy ciasta marchewkowego. Warto robić sobie od czasu do czasy takie przyjemności, tym bardziej że ten naturalny słodzik nie dostarcza nam, tak jak cukier, niebezpiecznych dla szczupłej figury kalorii.